Laat de zon in je hart

Het is drie augustus. Volgens de weer-app op mijn smartphone gaat de zon vanavond onder om 21.24 uur. Dat is twee minuten eerder dan gisteren. Maar het is nog altijd best laat voor een zonsondergang. En toch heb ik het gevoel dat de dagen korter worden, de zon niet meer zal schijnen en de winter voor de deur staat.

Ik dacht dat ik alleen was, met zo’n ‘shit, de zomer is bijna gedaan, ik moet nog zoveel doen en nog zo hard genieten‘ gevoel. Blijk ik me daar even vergist te hebben. Net zoals vele anderen heb ik last van August Anxiety (angst voor augustus). Augustus angst, is angst voor het einde van de zomer, dat langzaam in zicht komt. Angst voor donkere dagen en angst dat je niet genoeg plezier en vitamine D uit de afgelopen zomermaanden haalde.

Wie van de zomer houdt, opleeft wanneer de zon schijnt en niets liever doet dan buiten eten, lezen, zwemmen en slapen, zal me vast begrijpen. De zomer is steeds te kort, terwijl de winter nooit op lijkt te houden. Het is iets gek, dat gevoel in mijn hoofd. Maar weten dat het een universeel gevoel is, en dat anderen ook last hebben van die gekke augustus angst, doet deugd.

Gelukkig zit de augustus angst, net zoals het zondagavond ‘oh neen, morgen maandag, lap zeg‘ gevoel in je hoofd. En kun je er iets aan doen. Zalig! Wie last heeft van het gevoel dat de zomer elke dag kan eindigen, kan met deze tips de rotte gevoel handig bestrijden.

Ga naar buiten

Het klinkt lulliger dan het is. Maar wie dagen binnen zit in een hermetisch gesloten fort (want awoe hittegolf), krijgt geen frisse lucht en vitamine D binnen. Ga wandelen, lees buiten een boek, adem diep in en uit. Je kunt er maar deugd van hebben.

Eet zomers fruit

Watermeloen met feta. Perziken, frambozen, aardbeien, meloenen. Er zijn zoveel lekkere fruitjes die in de zomer op hun best zijn. Niet overgevlogen uit een of ander ver land, maar vers geplukt uit de tuin (in mijn geval de tuin van ons moeke, beste aardbeien ooit). Een lekker stuk vers fruit geeft je een vitamineboost en een opkikkertje.

Doe een dutje

Omdat het zo vroeg licht is en ’s avonds laat vaak nog lang gezellig is, slaap je in de zomer minder dan in de winter. Door te veel vroege ochtenden en gezellige avonden na elkaar, kun je een slaaptekort opbouwen. Een dutje overdag of een slaapschema waarbij je op een vast moment gaat slapen zijn handig en geven de augustus angst een schop onder de kont. Neem dat maar van mij aan.

Lach met een grappig filmpje

Kijk naar Frozen en weet, de winter da’s uiteindelijk ook zo erg nog niet

Hanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.