Podcasts: klank zonder beeld

Ik verslind tegenwoordig geen Netflixseries meer maar podcasts. Tijdens de file, wanneer ik naar mijn moeke wandel of terwijl ik groenten snijd. Verhalen, onderzoeksseries of humoristische interviews. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een luisterverhaal van.

Super verslavend

Bob, Podcast, Vis Noch Vlees, Collectief Schik, Nederlandstalige podcastBob, Podcast, Vis Noch Vlees, Collectief Schik, Nederlandstalige podcast

Podcasts zijn audioverhalen. Klank zonder beeld. Je moet luisteren en zelf de beelden bij het verhaal bedenken. Sommige podcasts zoals bijvoorbeeld Bob en Serial slorpen mij volledig op. Dan kan ik enkel luisteren en het verhaal in me opnemen. Andere podcasts zoals Ted Talk Radio Hour zijn informatief en beluister ik graag wanneer ik in de file sta of met de trein reis. Er bestaan een aantal straffe Nederlandstalige podcast en een overvloed aan geweldige Engelstalige podcasts.

Cruisen naar de zon

Omdat de zomervakantie eraan komt en we weer met z’n allen richting het zuiden tuffen, lijst ik mijn favoriete podcasts voor jullie op. Want niets zo leuk als door een nieuw landschap cruisen met een interessant of intrigerend verhaal op de achtergrond.

Nederlandstalige podcasts

Bob – AudioCollectief Schik

Bob, Bob, Bob. Elisa, een dementerende vrouw van 84, spreekt plots alleen nog maar over Bob. Haar dochters begrijpen er niets van. Wie is Bob, waar komt hij plots vandaan en waarom is hun moeder zo vol van hem? De meisjes van AudioCollectief Schik, die bevriend zijn met één van de dochters van Elisa, gaan op onderzoek.

Bob, Podcast, Vis Noch Vlees, Collectief Schik, Nederlandstalige podcastBob, Podcast, Vis Noch Vlees, Collectief Schik, Nederlandstalige podcast

Bob is een podcast met een beklijvend verhaal. Een verhaal dat in je oorschelp blijft rondzweven. Dat je moeilijk van je afgeschud krijgt en waar je tegelijk geen genoeg van krijgt. Het is een persoonlijk verhaal, uitgespit en verteld door drie jonge stemmen.

Wie naar Bob luistert, gaat een engagement aan. Want zomaar stoppen met luisteren kan niet. Te verslavend. Wie naar Bob luistert, voelt zich persoonlijk betrokken bij het verhaal. Alsof je bij Elisa op de kamer, langs haar bed zit en luistert naar haar verhalen. Bob is meesterlijk gemaakt. Een aanrader zonder twijfel.

Luisteren en downloaden kan via de Apple Podcasts en de website van Bob.

Aflevering 1 – BOB

De brand in het landhuis – NTR

Spanning, mysterie en gekke geheimen. Da’s in het kort waar ‘De brand in het landhuis’ over gaat. Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff om het leven bij een brand in zijn landhuis in Vught. Wanneer het huis geblust is, vindt de brandweer Ewald net achter de voordeur. Dood. En alle kunst die in het huis hing, is weg. Bizar!

Bob, Podcast, Vis Noch Vlees, Collectief Schik, Nederlandstalige podcastBob, Podcast, Vis Noch Vlees, Collectief Schik, Nederlandstalige podcast

Journalist Simon Heijmans woonde 15 jaar geleden ook in Vught. 15 jaar na de brand trekt Simon op onderzoek. Waarom ging de brandweer niet op zoek naar Ewald, waar is de kunst heen en wat gaat er nu met het landhuis gebeuren?

Aan het begin van de reeks is het onvoorstelbaar om te geloven waar de reeks uiteindelijk op zal uitdraaien. Ik begon de podcast op de trein te luisteren. Toen ik thuis aankwam zat ik zo in het verhaal, dat ik het hele huis ben beginnen dweilen om toch verder te kunnen luisteren. Zo verslavend goed is deze podcast.

Luisteren en downloaden kan via Apple Podcasts en NTR.

Aflevering 1 – De brand in het landhuis

Laura H – AudioCollectief Schik

Jep, opnieuw een parel van AudioCollectief Schik. Laura H was eerst een boek, daarna een luisterverhaal. Volgens de makers lees je best eerst het boek om daarna naar de podcast te luisteren. Dat deed ik niet. En misschien was ik daarom iets minder enthousiast dan bij Bob.

Laura H is een teruggekeerde Syriëstrijdster. Ze vertrok in 2015 met haar man en twee kinderen vanuit Zoetemeer richting Syrië. Richting een beter leven. Dat beter leven lag niet in Syrië en dus bedacht Laura, samen met haar vader, een ongelofelijk ontsnappingsplan.

Laura H is goed gemaakt. Daar niet van. Maar soms bleef ik wat op mijn honger zitten. De podcast lijkt in het midden van het verhaal te stoppen. Daarom denk ik dat het beter is om eerst het boek te lezen, en daarna de podcast te beluisteren. Ik ga het in omgekeerde volgorde doen, maar dat lijkt me geen oorlogsmisdaad.

Luisteren en downloaden kan via Apple Podcasts en de website van Laura H.

Engelstalige podcasts

Dirty John – L.A. Times

Een podcast die achteraf ook een Netflixserie wordt, slecht kan dat niet zijn. En dat is het ook niet. Dirty John gaat over de liefde tussen anesthesist John en de reeds drie keer gescheiden Debra.

Debra had veel pech in de liefde, maar wanneer ze John tegenkomt lijkt de hemel terug op te klaren. Tenminste voor haar, want haar familie en omgeving vertrouwen John niet. Stukje bij beetje leert Debra de echte man achter John kennen. Een man die helemaal geen geneeskunde heeft gestudeerd. Een man met losse handen. Een man die in de verste verte niet lijkt op de persoon die hij zegt te zijn.

Dirty John is een waargebeurd verhaal. Sommige gebeurtenissen lijken too good to be true en toch is het allemaal echt gebeurd. Het is een sappig verhaal. Een ongelofelijk verhaal ook. Het doet je nadenken over je eigen mensenkennis en inschattingsvermogen. 6 afleveringen lang zit je op het vel van een Amerikaanse psychopaat. Veilig en toch oh zo spannend.

Luisteren en downloaden kan via Apple Podcasts en de website van LA Times.

Serial – This American Life

Er moet een podcast de eerste zijn die je ooit beluisterde. Bij mij is dat Serial. Ik ontdekte Serial zo’n drie jaar geleden tijdens een treinrit naar Mechelen.

Serial is een onderzoeksverhaal, waarin journaliste Sarah Koening de moord op Hae Min Lee, een Amerikaanse studente, onderzoekt. Het vriendje van Hae Min Lee, Adnan Syed, wordt gearresteerd en opgesloten. Adnan zegt dat hij onschuldig vastzit. Journaliste Sarah Koening gaat terug in de tijd, naar de dag van de moord, en zet haar eigen onderzoek op.

Serial is een beklijvend stuk onderzoeksjournalistiek. Een verhaal dat je niet meer loslaat. Sarah Koening spreekt vaak met Adnan, in de gevangenis. Je voelt je op een gekke manier betrokken. Je begint na te denken over hoeveel verschillende verklaringen er bestaan voor 1 feit. Je leert dat er niet zoiets is als goed en fout, maar dat veel zich in het midden afspeelt. Het is een pareltje, Serial. En na dit verhaal, kwam er nog een tweede en derde seizoen. Die verhalen moet ik nog beluisteren.

Luisteren en downloaden kan via Apple Podcasts en de website van Serial.

TED Radio Hour – NTR

Ik ben stekezot van TED Talks. Maar dat wisten jullie al. Ik leer graag bij. En als dat bijleren op een grappige en vrolijke manier kan, dan zit ik op de eerste rij. Naast de bekende TED Talks, maakt TED nu ook podcasts.

De meest beklijvende, intrigerende en ongelofelijke verhalen kun je nu evengoed beluisteren als dat je ze kunt bekijken. Een uurtje in de file? No problemo, want met deze podcast vliegt de tijd voorbij en heb je iets bijgeleerd. En iets bijleren is altijd interessanter dan te vloeken op de auto voor je die te traag rijdt, nietwaar?!

Luisteren en downloaden kan via Apple Podcasts en de website van TED Radio Hour.

Lees meer:

Hanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.