Slovenië, uw volgend vakantielief

Op vakantie gaan is de maks. Het eten in het buitenland smaakt altijd anders, vaak lekker, steeds exotisch. Duitse braadworsten om maar iets exotisch te zeggen. De mensen zijn zo goed als overal vriendelijk, tenzij de Russen aan het ontbijtbuffet in een all-in-hotel. Maar ja, skip die plaatsen gewoon, rakkers. En de zon zakt nergens zo schoon in de zee als op vakantie.

Daarom ben ik permanent in vakantiemodus. Als het niet in real-life kan, dan ga ik in mijn hoofd alvast op verkenning. Dit jaar heb ik zo’n drie maanden mentaal in Slovenië vertoefd. Jongens, wat was me dat virtueel mooi. En dan had ik the real deal nog niet gezien. Daar stokte mijn adem pas van. De Julische alpen, een mini kuststrook tussen Italië en Kroatië, rivieren in vijftig tinten blauw, twee wonderlijke meren, een prachtig nationaal park en de vriendelijkste mensen ooit. Slovenië is een stuk heaven on earth, geloof mij maar.

Hanne in meer van Bohinj

Tien dagen lang trokken we van het ene natuurwonder naar het andere. Logeren deden we in een appartement dat moeder Reumers op Airbnb vond. Pal tussen het meer van Bohinj en het meer van Bled. Ons mama heeft een neus voor het vinden van toplocaties.

Het meer van Bled is toeristentrekpleister nummer 1. En da’s volledig te begrijpen. Rondlopen in een postkaart is erg aangenaam. Zwemmen, zonnebaden en heerlijke lokale desserten opsmikkelen in een postkaart is zowaar nog aangenamer. Het kerkje op het eiland in het midden van het meer maakt het postkaartgehalte compleet. De Chinezen met selfiestick en vele Vlamingen die alles verstaan van wat je tegen je reisgenoten vertelt, moet je er wel bijnemen.

Meer van Bled Slovenië

In Bohinj vind je het grootste meer van Slovenië. Het meer is omringd door het Triglavgebergte. Het meer heeft geen kerk in het midden van het water, maar het is er tien keer rustiger en minstens even idyllisch. Je kunt er bootje varen, tussen de vissen zwemmen of sup’en. Dat laatste probeerden wij uit. SUP of Stand Up Paddling is een zalige manier om het meer van Bohinj te verkennen. Het appelblauwzeegroene water is zo helder dat je de vissen gezellig onder je surfboard ziet zwemmen. Het Triglavgebergte is een indrukwekkend decor om in te zwemmen, schrijf dat maar op je to-do-lijst.

SUP op meer Bohinj

Slovenië is geen groot land. Het ligt netjes verstopt tussen Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Die compactheid is een ongelofelijke troef. Op anderhalf uur rijden, lag de Sloveense kust. 46 kilometer lang, da’s zo kort dat je zonder verrekijker naar Italië en Kroatië kunt kijken. Wij bezochten er in één dag drie verschillende kuststeden. Compactheid is niet alleen handig maar ook heel gezellig.

Piran

Piran, een stadje tegen de Kroatische grens is een parel. Je mag met je auto het centrum niet in, dus parkeert iedereen zijn auto aan de rand van de stad om dan met de bus naar de stad te rijden. Piran straalt rust en zonneschijn uit. Je kunt er de zon zien zakken in de zee, heerlijk zonnebaden op de grote kades langs de zee en heerlijke verse vis eten. Op een rustig plein in het midden van de stad vind je Fritolin Pri Cantini. Een visrestaurant waar letterlijk alles van de kaart de moeite waard is. Je bestelt aan het raam van het restaurant, krijgt een schelp met het nummer van jouw bestelling mee en wanneer ze een visje met dat nummer aan het raam hangen, is je eten klaar. Bestel verschillende gerechten en proef van alles, dat deden wij ook. We hebben ons dat niet beklaagd.

Doorheen Slovenië kronkelen verschillende rivieren. Ze zijn stuk voor stuk helderblauw en zeer geschikt om in te zwemmen, dammen in te bouwen of te kanoën. Op een halve kilometer van ons appartement lag de rivier ‘Sava Bohinjska‘. We hebben er een gigantische dam gebouwd, langs de kant op rotsblokken boeken gelezen en ik ben zelfs een paar keer kopje onder gegaan. Op zich niets bijzonders, al moet je weten dat het water ijskoud is. Maar dat deert een echte Reumers niet.

Het eten in Slovenië is lekker en betaalbaar. In de winkel betaal je evenveel als in België als je de ingrediënten voor een spaghetti afrekent. Op restaurant betaal je flink wat minder dan in België. Wie graag Italiaans, Mediterraans of Balkanisch eet, gaat zijn buik flink rond kunnen eten in Slovenië. Probeer zeker ‘Bled Cream Cake‘. Da’s een gebakje van bladerdeeg gevuld met banketbakkersroom. Duimen en vingers meerder keren afgelikt. Zo goed.

Slovenië is een stuk ongerepte pracht. Met in elke bocht van de rivier een zalig plekje om te chillen. In elk dorp een schitterende waterval om te ontdekken. Met mensen die zo zacht als fleece dekentjes zijn. Een land dat blijft verbazen.

Hanne

Een reactie op “Slovenië, uw volgend vakantielief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.