Michael Kiwanuka, uw soulchouchou

Michael Kiwanuka. Geen naam voor driemaal woordwaarde. Wel een aanvulling voor uw digitale muziekbibliotheek. Je kent hem sowieso. Van de radiohit ‘Home Again‘. Maar Michael is meer. Veel meer. Sommigen zeggen Pink Floyd meer. Om maar te zeggen …

Ik ken Michael Kiwanuka zijn muziek al lang. Elke zomer ga ik op kamp met kinderen met een beperking. Jef* is een van die kinderen. Hij gaat elk jaar mee op kamp en heeft speciale begeleiding nodig. Wanneer Jef ’s avonds onrustig in zijn bed woelde of zich doorheen de dag niet helemaal lekker in zijn vel voelde, luisterde hij in zijn bed naar muziek. Jef kan niet praten, en al helemaal niet zingen. Maar wanneer Michael Kiwanuka door zijn witte koptelefoon galmde, vond Jef rust. En dus zijn monitoren ook.

Fast forward naar de winter van 2017. Reese Witherspoon en Nicole Kidman brengen ‘Big Little Lies‘ tot leven. Een serie met een stevige, spannende verhaallijn. Vijf powervrouwen zetten de hoofdrollen prachtig neer. Eén intro zorgt meteen voor kiekenvlees. De stem van Michael Kiwanuka. Met ‘Cold Little Heart’ tilt hij de serie naar een hoger (ja, nog hoger) niveau. Het lied zorgt meteen voor koude rillingen, die je tijdens het kijken niet meer van je afgeschud krijgt. Het is een pareltje.

Nog zo’n lied dat aan je blijft kleven is ‘Love & Hate‘. Kiwanuka zingt rauw en tegelijk zalvend. Het is niet alleen een zalige song, het is ook de titel van zijn tweede album. Ik ben niet de enige fan van Michael Kiwanuka. Hij was al genomineerd voor BBC Music Award for Album of the Year, Brit Award voor Beste Britse album en voor een Edison Jazz/World – Soul. Hij heeft niet alleen veel nominaties op zak, in 2012 werd hij door BBC uitgeroepen tot BBC Sound of 2012. Straffe kerel.

Fans van Leon Bridges, Charles Bradley en Lianne La Havas, zullen hun hart sneller voelen slaan bij de muziek van Michael Kiwanuka. Maar zelfs zonder die muzikale vrienden is hij uw aandacht meer dan waard.

 

*Jef is niet de echte naam van het kind in kwestie. Maar dat hoeft ook niet. Zijn verhaal en muzieksmaak is wel echt, en da’s het belangrijkste.
Hanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.