Aarhus, stad van mijn dromen

De zomervakantie komt eraan. Omdat ik voorlopig nog niet in een hangmat van het getsjirp van de buitenlandse vogels aan het genieten ben, vond ik het hoog tijd om terug te blikken naar de zomer van 2017. De zomer waarin wij onze oh zo nodige vitamine D inruilden voor een portie Scandinavisch schoons. Familie Reumers trok richting het noorden. Enter stops in Hamburg, Aarhus en Kopenhagen.

Aarhus, de tweede stop op onze trip richting het Noorden, was in 2017 de culturele hoofdstad van Europa. Dat hebben we geweten. Niet alleen voelt de stad hip, trendy, modern en dus super Scandinavisch aan, er was ook genoeg kunst en cultuur om van te snoepen. Idéale vakantiebestemming dus.

Ons huisje (dat we via Airbnb huurden, aanrader!) lag op zo’n twintig minuten rijden van het centrum van Aarhus en was voorzien van alle Scandinavische gemakken. Laat ons zeggen dat de architect door een witte periode ging toen hij dit huis uittekende en bouwde. Om nog te zwijgen over het strakke interieur. Mijn liefde voor Scandinavisch design heeft er een ferme boost gekregen.

Aarhus is een Deense stad en Deense steden zijn niet alleen inspirerend en ver op alle andere steden vooruit, ze zijn ook superduur. Da’s jammer. Want met z’n vijven eens stevig gaan eten of op een terras iets drinken, kost al snel een fortuin. Naar de supermarkt gaan is een tranentrekkende activiteit. Brood voor vier euro, frisdrank aan vijf euro per liter en als je dacht dat de chipskes er voor niet waren, denk dan maar snel iets anders. Soms wens ik dat ik een multimiljonair ben, in Aarhus gonsde die wens net dat tikkeltje luider door mijn hoofd.

Dé culturele highlight van Aarhus is ARoS. Moderne kunst en hypermoderne kunstinstallaties, ARoS dealt in zalige kunst. In ARoS vind je adembenemende kunst gestapeld op tien verdiepingen. Je vindt er werk van Ron Mueck, die levensechte beeldhouwwerken maakt, optische illusies om bij weg te duizelen van Toril Johannessen en fascinerende geluidskunst van Kirkegaard (de kunstenaar, niet de filosoof). De kunstinstallatie op het dak is het kersje op de taart.

In Parijs heb je een toren, in Brussel vind je een atoom terug, in Aarhus pronken ze met een regenboog. De regenboog werd door Olafur Eliasson op het dak van ARoS neergepoot en is het pronkstuk van het museum. Niet alleen super Instagramwaardig, maar ook echt een lust voor het oog en het kunstminnend hart. Het kunstwerk is 150 meter lang en geeft je een uitzonderlijk beeld over Aarhus. Al is het beeld binnenin de regenboog ook niet mis. Het is niet te zeggen hoeveel selfies daar per dag gemaakt worden.

Omdat Aarhus in 2017 culturele hoofdstad van Europa was, kon er wel een specialleke af, dachten de Denen. Langs de kust van Aarhus kon je kunstwerken van The Garden bewonderen. Over een afstand van vier kilometer (had ik al gezegd dat het traject LANGS DE ZEE loopt?!) kon je kunstwerken spotten, door installaties lopen en je laten inpakken door de pracht van Aarhus. De kunstroute buiten was minstens even prachtig als de werken die binnen in ARoS te zien waren. Of vind jij een roze wegdek met roze bomen en een roze fietspad niet indrukwekkend?

Aarhus heeft de pracht en hipsterfactor van Kopenhagen, en de gezelligheid van Gent. Het is een stad waar ze je om de oren slaan met inventieve, magistraal uitgewerkte gebouwen, chille loungespots en zalige maar onbetaalbare interieurzaken. Je kijkt er je ogen uit, in Aarhus en dat gaat geen moment vervelen.

Hanne

Een reactie op “Aarhus, stad van mijn dromen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.