Kopje onder in moderne kunst

Elke koning moet af en toe rusten van zijn koninklijke taken. Koning Willem Alexander doet dat in Wassenaar. Een dorp aan de Nederlandse kust, op zo’n tien kilometer van Den Haag. Naast koninklijke aanwezigheid, valt er in het dorp kunst te spotten. Moderne kunst in een nog moderner jasje. Ik neem je mee naar een van de mooiste musea voor moderne en hedendaagse kunst, de Voorlinden in Wassenaar.

Op een kleine 200 kilometer van wereldstad Rotselaar, ligt Wassenaar. Niet zomaar een parel aan de kust, maar de hometown van een van de schoonste musea die ik in lange tijd bezocht heb. Museum Voorlinden staat al maanden op mijn lijst met dingen die ik heel graag wil zien, proeven, beleven, doen.

Een aantal weken geleden trok familie Reumers naar Nederland. Om te fietsen, te luieren, spelletjes te spelen en aan cultuur te doen. En wees maar zeker, aan cultuur hebben we gedaan.

Voorlinden is een particulier museum dat werd gebouwd door kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh. Een man met kennis, kunst en knoerteveel centen. Doordat het museum niet van de overheid is, konden de eigenaars het helemaal naar eigen smaak bouwen en inrichten. Vandaag is Voorlinden een van de meest gesofisticeerde musea in Europa. Elk denkbaar snufje is aanwezig, en dat maakt dat kunstverzamelaars en gekende musea van over de hele wereld graag met de Voorlinden samenwerken.

Het hele museum is een grote blikvanger. Maar er zijn altijd kunstwerken en installaties die net dat tikkeltje extra in het oog springen. Zo is ‘Through the Wall‘ van kunstenaar Song Dong een waar spiegelpaleis. Super fijn om foto’s in de maken en te verdwalen in gekke spiegelbeelden.

Through the Wall -  De Voorlinden

Couple under an Umbrella‘ van Ron Mueck is adembenemend mooi. Deze zomer bezochten we het Deense museum ‘Aros‘ voor moderne kunst in Aarhus en daar botsten we ook op een prachtig kunstwerk van Ron Mueck. Ron Mueck maakt hyper realistische beeldhouwwerken. De kunstwerken zijn anderhalve keer zo groot als een gemiddelde mens en dat levert gekke beelden op.

Ron Mueck - De Voorlinden

Het allerprachtigste staaltje kunst vind je in de Voorlinden op twee niveau’s. De Swimming Pool van Leandro Erlich is speciaal voor dit museum ontworpen en is een kunstwerk waarin je zelf een rol kunt spelen. Het zwembad is een van dé highlights van de Voorlinden en het werk krijgt er een plaatsje tot in de eeuwigheid. Dat kan ook moeilijk anders, met zo’n zwembad in je museumhal. Kinderen, maar evengoed volwassen kinderen kijken hun ogen uit bij deze kunstinstallatie.

Het hoeft niet meer gezegd dat museum Voorlinden in Wassenaar een echte aanrader is voor wie van kunst houdt. Hou je ook nog van cultuur, eten en zand aan je voeten? De zee of Den Haag is maar een scheet van Wassenaar vandaan. Dus euhm, tot binnenkort in Wassenaar?!

Hanne

Een reactie op “Kopje onder in moderne kunst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.