Waarom Bon Iver en de herfst een match made in heaven zijn.

Muziek die je het best verteert onder een warm fleece dekentje. Gecombineerd met, als het even kan, een dampende kop koffie. Dat is het soort muziek dat Justin Vernon maakt.

Al denk ik dat hij liever door het leven gaat als Bon Iver, zijn muzikale alter ego. Bon Iver is de Paul McCartney van deze generatie. En dat bedoel ik als een compliment. Want de muziek die hij maakt, die is voor altijd. 30 september, loste Justin Vernon een nieuwe plaat. Een prachtige worp, zonder twijfel.

22, A Million‘, zo heet de nieuwste telg, is een pareltje. Bon Iver gaat volledig van het zeemzoete padje en dartelt regelrecht richting elektronica. Al neem je dat gebrek aan zeemzoeterij best met een korrel zout. Ondanks de soms erg experimentele melodieën, slaagt Bon Iver er opnieuw in mij verbijsterd én met armen vol kiekenvlees achter te laten.

666 ʇ (je spreekt het uit als: 666 upside down arrow) en 33 “GOD”, maken volgens mij de plaat tot wat ie is. Af en toe voel je een vleugje James Blake, maar verder is het moeilijk linken leggen met soortgelijke muziek. En dat spreekt alleen maar in Bon Ivers voordeel.

Wanneer ik zo wat melancholisch koffie zit te drinken met zijn muziek op de achtergrond en de kerstverlichting reeds aan, vraag ik me af hoe hij dat in godsnaam toch keer op keer doet. Muziek maken, dat hoeft niet moeilijk te zijn. Maar muziek die mensen iets doet. Die leeft en blijft leven. Echt gemakkelijk kan dat toch niet zijn.

Ik zou het heel graag ook ooit kunnen. Muziek maken, zoals Justin Vernon dat kan. Maar bij gebrek aan talent, niet aan enthousiasme, leg ik me neer bij mijn onkunde als songwriter. Misschien kan ik wel beter tweeten dan Justin, of thee drinken, wie zal het zeggen?!

Hanne

2 reacties op ‘Waarom Bon Iver en de herfst een match made in heaven zijn.

  1. Oh Justin. Als iemand mag zeggen dat hij een genie is, dan is hij het wel. Zijn album is alweer een schot in de roos met liefjes die veel experimenteler zijn dan vorige, maar je blijft wel zeggen “dit is Bon Iver”. Laat die koude winteravonden, fleecedekentjes en chocomelk maar komen. En in februari hun concert!

    Like

  2. Hey Hanne,

    Via twitter kwam ik hier terecht (de kracht van social media enzo). Leuke blog! Ik kan het enkel volmondig eens zijn met wat je hier geschreven hebt over Justin Vernon. Wat een plaat! Als ik ernaar luister, mijmer ik over de betekenis van alles en de relativiteit van het leven. Alles is relatief maar uiteraard is het leven meer dan de moeite waard! Muziek om te her en herbeluisteren, absoluut!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.