Niet meer ver-van-mijn-bed

Het is half twaalf. Ik ben net terug van een avondje babysitten, kus mijn ouders goedenacht en scrol in mijn bed nog snel door mijn Twittertijdlijn. Waar ik dacht wat vrolijke posts over Dour te lezen, vult mijn tijdlijn zich met berichten over Nice, een witte vrachtwagen en foto’s van bloed.

Alweer een aanslag. Dit keer in Nice, op een feestdag, met alweer tientallen doden. Van slapen komt niet meteen iets in huis. Ik scrol. Ik walg. Ik tweet. En ik zoek contact. Contact met andere slapeloze en trieste mensen op Twitter, met mijn zussen op kamp en met mijn ouders die net aan hun REM-slaap begonnen waren.

En het enige wat ik kan denken is: ‘is dit het nu’? Gaan er nog keren komen waarop ik denk: ‘alweer’? Alweer een aanslag, mails met als onderwerp BREAKING en tranen. Alweer mensen die express andere mensen dood doen. Om ter gruwelijkst, zo lijkt het wel. Dat kan toch niet?!

Tot twee jaar geleden wist ik niet dat we in België een terreurniveau hadden. Terreur, dat was oorlog, dat was een ver-van-mijn-bed-show. Terreur was 9/11 en de aanslagen in Londen. Tot nu. Nu komt de terreur tot op mijn scherm via filmpjes op Twitter. Tot bij mensen die ik ken. En zelfs tot in Brussel. Of Parijs. Of Nice. En die ver-van-mijn-bed-show verandert langzaam in kiekenvlees, in angst en in aangepast gedrag wanneer ik op drukke plaatsen kom of tussen veel mensen sta.

Hopelijk halen we het met de liefde van alle gruwel. Hoeven mijn kinderen later niet op te groeien met een niveau 3 of 4 als gewoonte. Hopelijk gaat de gruwel weg. Samen met de angst. En kunnen we elkaar allemaal weer in de ogen kijken, zonder argwaan. Maar met een knipoog en met een lieve glimlach. Ik hoop dat zo zo zo hard. En hoop doet leven, als ik Will Tura tenminste nog mag geloven.

 

Hanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.