Elke avond Winteruur

Wim Helsen weet wat schoon is. Want Wim Helsen maakt dat zelf. In programmavorm. Winteruur, net tien minuten lang. Of zoals hij zelf zegt: “Een programma voor alle leeftijden, want er zit een hond in en een Otto-Jan Ham.” En met een hond en een Otto-Jan ga ik altijd voor de bijl.

Wat ik zo eenvoudig heerlijk vind aan Winteruur, is dat het voor één keer eens nergens over hoeft te gaan. Geen reclamegezeik, geen nieuw programma dat aangekondigd moet worden of een scheve schaats die om uitleg vraagt. Maar een gast die praat en een presentator die oprecht luistert. Kiekenvlees krijg ik daar van. Dat de hond, Boris, naast liggen in de zetel geen prominente rol in het gebeuren heeft, is geen drama. Gewoon hond zijn, soms moet het niet meer zijn.

“Ik ken een raadsel over eenzaamheid en het gaat als volgt: wat doet pijn en telt voor twee?”

Otto-Jan en Wim keuvelden over de woorden uit ‘Smalfilm‘, een liedje van Spinvis. Een prachtig lied en dat vindt OJ ook. “Ik ben al heel erg oud en ik mis mijn vrouw, en m’n oude handen trillen traag.” Otto-Jan vindt ouder worden niet vanzelfsprekend. Wim heeft er minder moeite mee, maar zalft de wonden. Want alles komt altijd goed. Ook met de angst om ouder te worden, de kids en zelfs met pullovers met herten op.

Dat de tekst van ‘Smalfilm‘ tot een gesprek over ouder worden en de daarbij horende gemengde gevoelens kan leiden, is op zich niet zo opmerkelijk, maar wel heerlijk om naar te kijken. En vooral om naar te luisteren, want daar draait het bij muziek toch meestal om. Dat zouden we allemaal samen wat meer moeten doen. Luisteren. Zowel naar muziek als naar mensen. Zelfs als de mens in kwestie geen grote, spannende verhalen te vertellen heeft. Laat ons een voorbeeld aan Wim Helsen nemen, dan zetten we zo alweer een stap richting een Ideale Wereld.

-H

Winteruur, van maandag tot donderdag rond 23.00 uur op Canvas

Hanne

Een reactie op “Elke avond Winteruur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.